יורם אורעד 13.11.2021
איך עשויות להיראות ציוויליזציות טכנולוגיות אי שם ביקום, מחוץ לכדור הארץ, אם הן קיימות (כנראה שכן)? מהי רמתן הטכנולוגית ומה הן יכולות לעשות באמצעות הטכנולוגיה שלהן? ואיפה וכיצד הן באות לביטוי במדע הבדיוני? יורם אורעד עוסק בפיתוח תוכניות לימודים וכתיבת ספרי לימוד, והוא בעל הבלוג קסם הטכנולוגיה. סיפורו "הסֶדֶק שבאוויר", פורסם באתר זה ב-20.2.2021, ומאמרו "הַאֲרָצָת מאדים – האם מדע בדיוני ניתן להגשמה? " פורסם כאן ב-12.3.2021.
אורח מוזר מן החלל הרחוק
כמעט כמו בסיפורי המדע הבדיוני, הגיח בשנת 2017 מן החלל הבינכוכבי אל תוך מערכת השמש שלנו גוף מוזר, אומואמואה (Oumuamua). בחינת התנהגותו המוזרה עוררה אצל מספר אנשי מדע את המחשבה שייתכן וזהו גוף מלאכותי ששלחה ציוויליזציה חייזרית טכנולוגית מפותחת. פרופ' אבי לייב, ראש מחלקת האסטרונומיה של אוניברסיטת הרווארד ועמיתו ד"ר שמואל ביאלי פרסמו באוקטובר 2018 מאמר שבו הם טענו שאומאמואה הוא גוף מלאכותי שנוצר על ידי ציוויליזציה חייזרית, וייתכן שזוהי "מפרשית שמש" שנשלחה במכוון למערכת השמש שלנו. אחת המוזרויות של הגוף, שהחשידה אותו ככזה, היא ההאצה שלו, שלא נגרמה עקב גרביטציה וגם לא עקב גזים שנפלטו ממנו. הסברה היא שקרינה הנשלחת אליו מרחוק, פוגעת בו ומאיצה אותו.
מפרשיות סולריות מוזכרות הרבה במדע הבדיוני. ספינות חלל המונעות על ידי מפרשיות סולריות הופיעו בסרטים כדוגמת "מלחמת הכוכבים" ובסדרת "מסע בין כוכבים". אחת הדוגמאות היפות בספרות היא סיפורו של אחד הגדולים בין סופרי המד"ב – ארתור קלארק –"הרוח הנושבת מן השמש", שבו תיאר תחרות בחלל בין מפרשיות סולריות.
דוגמה אחרת היא המפרשית הסולרית המוזכרת בסיפור של קורדוויינר סמית' בשם "הגבירה שהשיטה את הנשמה". רוברט פורוורד, שהיה סופר מד"ב ופיזיקאי, תיאר באחד מספריו (Rocheworld) מפרשית המונעת על ידי לייזרים עוצמתיים. כשמפרשית השמש מתקרבת ליעדה, החלק החיצוני של המפרש שלה ניתק ואז הוא ממקד את הקרינה המגיעה אליו אל מפרש סולרי קטן יותר, וכך נוצר דחף הבולם את מפרשית השמש.
הופעתו של אומאמואה במערכת השמש שלנו מזכירה את ספרו של קלארק "מפגש עם ראמה" שעלילתו מתרחשת במאה ה-22 ועוסקת בחללית חייזרית בצורת גליל המגיעה מן החלל הבינכוכבי ועוברת דרך מערכת השמש. משלחת של חוקרים נשלחת אליה כדי לחקור אותה ולגלות מהי מטרתה. מסתבר עד מהרה שמדובר בגוף חייזרי בצורת גליל מושלם שאורכו 50 קילומטרים וקוטרו 20 קילומטרים.
איך (אולי) נראות ציוויליזציות טכנולוגיות חייזריות
העיסוק באפשרות קיומן של ציוויליזציות חייזריות טכנולוגיות איננו חדש. הוא מופיע רבות ביצירות המדע הבדיוני. בחודשים האחרונים גובר והולך העניין בסוגיה זו, בין היתר עקב הנכונות, לפחות לכאורה, של ארצות הברית לחשוף מידע בנושא. מדענים רבים סבורים שלא רק שסביר שקיימים חיים תבוניים מחוץ לכדור הארץ אלא שסביר שהם גם פיתחו טכנולוגיות מפותחות בהרבה משלנו.
אם קיימות ציוויליזציות חייזריות טכנולוגיות, איך הן נראות ומה הן מסוגלות לעשות? בסרטי מדע בדיוני מציגים בדרך כלל את הפרטים של הציוויליזציות האלה כיצורים משונים, במגוון צורות, צבעים ואיברים.
האם זה באמת כך? ייתכן שכן, אבל נראה לי סביר יותר להניח שחיים ביולוגיים תבוניים הם רק שלב בדרך לחיים משוכללים יותר, חופשיים יותר, משוחררים מהמגבלות ומהעריצות של הביולוגיה. החיים הביולוגיים על גווניהם, לפחות החיים המוכרים לנו, סובלים מקלקולים, מחלות, זיהומים וכמובן מהמוות, שצפוי לכולם. התפתחות האינטליגנציה המלאכותית והתפתחותם של רובוטים משוכללים כנראה יאפשרו בעתיד להעביר את התודעה אל רובוט בעל אינטליגנציה מלאכותית גבוהה בהרבה משלנו. הרובוט הזה לא יסבול מפגעי הגוף הביולוגי ומגבלותיו. הוא יהיה אולי השלב הבא באבולוציה שעד כה הייתה ביולוגית.
אם כך, מתקבל על הדעת שחייזרים לא יישארו בגופם ה"טבעי" אלא יעבירו את תודעתם אל רובוטים משוכללים, אינטליגנטיים בהרבה ממה שהיו בהיותם בגופם הטבעי. סביר, אם כך, שציוויליזציה חייזרית תופיע בדמות קהילה של רובוטים משוכללים שכאלה, שגם מאפשרים למעשה חיי נצח לפרטים המרכיבים אותה.
אבל האם הרובוטים הם סוף הדרך מבחינה אבולוציונית? ארתור קלארק מתאר בספרו 2001: אודיסיאה בחלל (שכזכור נכתב בעקבות סרט בשם זה, יצירתם של קלארק והבמאי סטנלי קובריק), ציוויליזציה טכנולוגיה חייזרית עתיקה ומשוכללת מאין כמותה. פרטיה של הציוויליזציה העבירו את מוחותיהם לרובוטים משוכללים, לאחר מכן העבירו אליהם רק את תודעתם ולבסוף, הפכו את עצמם ליצורי אנרגיה העשויים מאנרגיה טהורה, וכך השתחררו לגמרי מעריצות החומר. במלים אחרות, הם השתחררו לא רק מהמגבלות הביולוגיות אלא גם ממגבלות החומר עצמו. האם כך עשויה להיראות ציוויליזציה חייזרית? האם היא תהיה מורכבת מפריטים עשויים אנרגיה טהורה ומשוחררת ממגבלות החומר? ייתכן מאד. ואם כך, אולי זו הסיבה שאיננו מצליחים לאתר ציוויליזציות חייזריות.
יחד עם זאת, הרי ציוויליזציות טכנולוגיות כה משוכללות בוודאי מסוגלות ליזום קשר עמנו אם יהיו חפצות בכך. אבל אולי הן אינן חפצות בכך, לפחות לא כרגע…
מה יוכלו לעשות ציוויליזציות טכנולוגיות חייזריות משוכללות?
בשנת 1964 הציע אסטרונום בשם ניקולאי קַרדַשֵב לסווג את רמת ההתפתחות הטכנולוגית של ציוויליזציה על ידי צריכת האנרגיה שלה, באמצעות שלושה טיפוסים:
- טיפוס 1: ציוויליזציה המסוגלת לרתום את כל האנרגיה הזמינה של כוכב הלכת שלה. רמה זו מאפשרת את ניצול כל אנרגיית הקרינה הנקלטת על כוכב הלכת לשימוש הציוויליזציה (כאן יש לציין שהאנושות לא הגיעה עדיין אפילו לרמת ציוויליזציה מטיפוס 1).
- טיפוס 2: ציוויליזציה המסוגלת לרתום את כל האנרגיה הזמינה של השמש שלה. זוהי אנרגיה הגדולה לאין ערוך מזו של ציוויליזציה מטיפוס 1 משום שאל כוכב הלכת עצמו, ובמקרה שלנו כדור הארץ, מגיע רק חלק זעיר מאד מכלל אנרגיית הקרינה הנפלטת מהשמש.
- טיפוס 3: ציוויליזציה המסוגלת לרתום את כל האנרגיה של הגלקסיה שלה. האנרגיה כוללת את כל אנרגיית הקרינה של הכוכבים (השמשות) שבגלקסיה שלה. שביל החלב (הגלקסיה שלנו) מכיל כארבע מאות מיליארד כוכבים. מדובר על כמות אדירה, בלתי נתפסת, של אנרגיה.
ציוויליזציה מטיפוס 2 יכולה בוודאי לבצע מיזמים כמו שינוי מסלולם של ירחים או אסטרואידים גדולים לצרכיה. למשל, היא תוכל להביא אסטרואידים לקרבת כוכב הלכת או כוכבי הלכת שלה כדי לנצל את מחצביהם או כדי להקים עליהם יישובים שקל יהיה להגיע אליהם (עקב קרבתם). ציוויליזציה מטיפוס 3 יכולה להזיז גם כוכבי לכת ואף כוכבים (שמשות). היא יכולה, למשל, לשנות מסלול של כוכב לכת שאינו מתאים לחיים, כך שיתאים לחיים. היא מסוגלת לפרק כוכבי לכת שלמים כדי להרכיב מהרכיבים שלהם מבני ענק לצרכים שונים. דוגמה למבנה כזה הוא כדור דייסון (רעיון שנהגה ע"י הפיזיקאי פרימן דייסון). זאת מעטפת כדורית סביב שמש לניצול כל האנרגיה הנפלטת מהשמש באמצעות הצבת תאי שמש במעטפת. באפשרות ציוויליזציה מתקדמת כזאת להביא שמש ממערכת שמש זרה אל מערכת השמש שלה או להיפך – להזיז את השמש שלה עצמה.
כדורי דייסון זכו להתייחסות ביצירות מדע בדיוני, ובעצם הרעיון נבט שם. למעשה, ההשראה לרעיון של פרימן דייסון נבעה מהתיאור הראשון בנושא זה אשר הופיע בספרו של אולף סטייפלדון "The star maker" שפורסם בשנת 1937. בספר "עולם טבעת" של לארי ניבן מתואר ביטוי "צנוע" של כדור דייסון שהוא למעשה מושבת חלל ענקית בצורת טבעת המקיפה שמש רחוקה. למרות שלא מדובר בכדור, הרעיון דומה. עולם הטבעת של לארי ניבן מקיף את השמש, רוחבו מיליון וחצי קילומטרים ורדיוס הטבעת הוא כמרחקו של כדור הארץ מן השמש שלנו (150 מיליון קילומטרים). שטח המחיה במושבת החלל הענקית הזו, עולם הטבעת, גדול פי שלושה מיליון משטח פני כדור הארץ. מסתה היא בקירוב המסה של כל כוכבי הלכת במערכת השמש שלנו גם יחד. הטבעת מסתובבת סביב עצמה במהירות הגורמת לכך שהכוח הצנטריפוגלי בצידה הפנימי יוצר כבידה מלאכותית שערכה כשל ערך הכבידה על פני כדור הארץ.
בספרו של ג'ון סקאלזי "מלחמת האדם הזקן" מופיעה ציוויליזציה מתקדמת שמערכת השמש שלה מוקפת בכדור דייסון. הוא רותם את כל האנרגיה הנפלטת מהשמש שלה שהיא ננס לבן, כדי ליצור הגנה בלתי עבירה לכל סוגי הנשק של היצורים המוכרים.
סופר המדע הבדיוני רוג'ר מקברייד אלן מתאר בספרו "הטבעת של כארון" מערכת מלאכותית אותה מוביל כדור דייסון בו נמצא גם כדור הארץ ש"נגנב" ממערכת השמש שלו…
האם תיתכן ציוויליזציה מעל טיפוס 3?
קרדשב הציע שלוש רמות התפתחות של ציוויליזציה, שלושה טיפוסים. הוא לא האמין שייתכן משהו מעבר לכך אולם הוצע כבר טיפוס משוכלל יותר של ציוויליזציה, טיפוס 4. לציוויליזציה מטיפוס זה יש את היכולת לרתום את האנרגיה של היקום כולו. ציוויליזציה מטיפוס זה היא נצחית. היא כה מתקדמת עד שביכולתה לעשות מניפולציות בעצם המארג של החלל זמן. יכולותיה עשויות לכלול מעבר מיידי בין חומר לאנרגיה, טלפורטציה (הִתְעַתְּקוּת בעברית), שהיא העברת עצם ממקום אחד לשני בלי לעבור דרך המרחב שביניהם, ומסע בזמן.
האם ציוויליזציה מטיפוס 4 היא אפשרית, ואיזה דברים תוכל לעשות? האם תיתכן ציוויליזציה מטיפוס עוד יותר גבוה?
קרדיט תמונות: תמונה 1, תמונה 2, תמונה 3, תמונה 4, תמונה 5, תמונה 6
1 תגובות
Tarah
Howdy! This blog post couldn't be written much better!
Looking at this post reminds me of my previous
roommate! He always kept talking about this. I most certainly will forward this post to him.
Fairly certain he will have a good read. I appreciate you for
sharing!
Feel free to visit my web site how can i buy priligy in usa