אהרון האופטמן, 29.6.2020
את הסיפור הזה אני נהנה לספר כל פעם מחדש. זה קרה ב-1996, בכנס השנתי הראשון של האגודה הישראלית למד"ב ולפנטסיה שנולדה באותה שנה. הסתובבתי עם חברים במסדרונות הסינמטק בתל אביב, שהיו גדושים בחובבי מד"ב נלהבים. שמתי לב שאחד מהם בוהה בי, ולא יכולתי שלא לשמוע אותו לוחש באוזנו של חבר: "נדמה לי שזה אהרון האופטמן, מי שהיה פעם העורך של פנטסיה 2000". וחברו המופתע הפטיר כלאחר יד: "מה? הוא עוד חי?"
טוב, אז עברו 24 שנים ואני – כמו חברים ושותפים לדרך ב"פנטסיה 2000" ובאגודה – עדיין חיים ובועטים (או לפחות מנסים), אבל מה שחשוב יותר הוא שזירת המד"ב הישראלית חיה, רוחשת ובועטת. כנסים מרובי משתתפים ועשירים בתכנים מתקיימים כמה פעמים בשנה (למרבה התדהמה היו אפילו מקרים שבהם שני אירועים מתחרים התקיימו באותו זמן). הפעילות ברשת פורחת. יצירות מקוריות נכתבות בשפע, חלקן מתורגמות ומתפרסמות בחו"ל. סופרות וסופרים זוכים בפרסים חשובים. זה אולי נשמע קצת פרובינציאלי, אבל זה לא דבר של מה בכך שהמגזין "לוקוס" מקדיש גיליון מיוחד (נובמבר 2018) למד"ב בישראל.
מי היה חולם על כל זה בשנת 1978, כאשר העזנו לראשונה להרהר על הרעיון להוציא לאור כתב עת בשם "פנטסיה 2000"? (מצחיק, פעם הביטוי "שנת 2000" נשמע עתידני להפליא). כן, העזנו לחלום. הרי המהות של מדע בדיוני היא חלומות, לא? רצוי חלומות נועזים. החלומות (גם הוורודים וגם הבלהות) הם פירות הדמיון, אבל ההשראה שמניבה אותם נובעת מהמציאות – ובו בזמן הם מעצבים את המציאות בכך שהם מעניקים השראה ומעשירים את הידע האנושי ואת מגוון ההחלטות האנושיות המשנות את העולם. סיפור מד"ב טוב יכול לסייע לנו להבין טוב יותר איך אנחנו ועולמנו מעוצבים (או נעוצב בעתיד) על ידי המדע והטכנולוגיה, וגם איך המדע והטכנולוגיה יעוצבו על ידינו, על ידי החברה האנושית.
בעיניי, מד"ב במיטבו הוא ניסוי חשיבה על מציאויות חלופיות, הנעזר בצורה יצירתית במרכיבים טכנו-מדעיים. ניסוי החשיבה הזה מאפשר לנו לחשוב באופן שונה, ואולי להבין טוב יותר את עצמנו, את מה שקורה ועשוי לקרות, את העולם שלנו, ועולמות אחרים.
כתבו לנו אל: fantasia2100sf@gmail.com
5 תגובות
רונן חזן
כל הכבוד!! חלום שהתגשם וסגירת מעגל לאחד הדברים שעיצבו את התבגרותי.
תודה לכם!
רוני ק
תמיד תהיתי למה על שער גיליון מספר 28 כתוב 27…
אהרון האופטמן
שאלה טובה! אתה מוזמן להציע תשובה – ברוח מד"ב/פנטסיה…
יוס ואחיו
כדאי לציין שהדפסת 'כל העמודים' (print all pages) מסמל המדפסת בתצוגת הגליון, תשמור את הגליון כקובץ PDF.
מה שמעניין הוא שיש שני גדלי קבצים לכל גליון – האחד בממוצע 30-40 מגא (שנקרא searchable), והשני 70-90 מגא. מניח שהאחרון כולל סריקה איכותית יותר. ממליץ להציע הורדה ישירה שלהם דרך קישורים.
יהונתן יעקבס
הגעתי לאתר דרך כתבה ב'בלי פאניקה'. הייתי מנוי בימי נעוריי על פנטסיה אלפיים, ועד היום שמורים בספרייתי כל הגליונות. בעזרתכם נחשפנו – אני ובני דורי הצעירים, לספרות המד"ב המשובחת ביותר של התקופה! לא אשכח את הבוקר שבו 'הברזתי' מלימודי הבוקר בישיבה התיכונית יחד עם חבר, ונסענו לתל אביב לראות את המערכת של כתב העת. על פי הכתובת הרשומה על הגיליונות הגענו ללא שום הודעה מוקדמת לחדר די מסכן בפרברי תל אביב, שבו ישב אחר כבוד העורך הראשי – אלי טנא. הוא קיבל אותנו בחביבות רבה, ואף העניק לנו את הגיליון שהיה עתיד לצאת לאור לאחר זמן מה. תודה לכם!!